lauantai 4. heinäkuuta 2009

Miksi tämä blogi?


"Vapaa" tietosanakirja

Päivitetty 29.2.2020

Parapsykologia on tällä hetkellä tuntematon tieteenala suuren yleisön ja tieteen valtavirran edustajien keskuudessa. Tämän blogin tarkoitus on tehdä aihetta tunnetummaksi tarjoamalla pitkän harrastusaikani kuluessa löytämiäni asioita laajempien piirien luettavaksi. Tämä ei ole tavallinen ajankohtaisblogi, vaan pyrin vähentämään otsikoiden lukumäärää ja asioiden päällekkäisyyttä päivittämällä valmiita juttuja tarpeen mukaan.

Itse olen enemmän kiinnostunut fysikaalisista spontaanitapauksista kuin psykologisluonteisesta kokeellisesta tutkimuksesta. Tämä on väistämättä vaikuttanut juttujeni valintaan ja sisältöön.

Jos joku löytää selvän asiavirheen tästä blogista ja ilmoittaa siitä minulle, niin lupaan korjata virheen kohtuullisessa ajassa. Huomaan korjaustarpeen parhaiten sähköpostistani (okivi at gmail.com), jonne toivon myös saavani ilmoituksia psi-spontaanitapauksista ja varsinkin edelleen aktiivisista poltergeisteista.


Parapsykologia luokittelujärjestelmissä

Parapsykologian jääminen tuntemattomaksi ilmenee selvästi siitä, miten ala sijoittuu kirjakauppojen, kirjastojen ja keskustelufoorumeiden luokitteluketjuissa, esimerkiksi seuraavasti:

1. Suomi24-foorumi

Keskustelu
-Yhteiskunta
--Uskonnot ja uskomukset
---Rajatieto
----Parapsykologia

Ja millaisessa seurassa parapsykologia siellä omalla tasollaan onkaan:
Magia, New age, Taikausko ja Tarot

Parapsykologia on tieteenala, jolla ei ole mitään tekemistä uskontojen, uskomusten, taikauskon eikä magian kanssa, paitsi silloin kun parapsykologian tutkijat tarkastelevat niitä aiheita tieteellisin menetelmin, esimerkiksi yksittäistapausten totuusarvon selvittelyssä tai vertailutarkoituksessa.

Aika merkillistä on, että skeptismiä puolestaan pidetään tieteellisenä – esimerkiksi Suomi24-foorumissa skeptismi esiintyy tieteen osiossa.

2. Iconclass-luokittelujärjestelmä (Järjestelmän PDF ei näytä enää olevan netissä vapaasti saatavissa)
Iconclass on rakenteeltaan hierarkinen luokitusjärjestelmä, jonka avulla on mahdollista ryhmitellä taideteosten ja valokuvien aiheet systemaattisesti.
Parapsykologia sijoittuu tässä kuvien hierarkiassa seuraavasti:

1 Uskonto ja uskomusmaailma
   13 magiikka, yliluonnollisuus, okkultismi
       13H parapsykologia

Samalla tasolla parapsykologian kanssa esiintyvät mm. seuraavat aiheet:
taikuus, loitsiminen (paha silmä, muodonmuutos, parantamiset, jne.), ennustaminen, magiikka, taikausko ja kansanomaiset uskomukset.

Valitettavan monista luokitusjärjestelmistä parapsykologia puuttuu kokonaan, mm. oman kirjastoni luokituksesta.


Parapsykologia Suomessa ja ulkomailla

Suomessa parapsykologian tilanne on huono. Täällä ei ole moneen vuosikymmeneen ollut mahdollisuutta yliopistojen puitteissa tutkia psi-ilmiöiden mahdollista esiintymistä niiden totuusarvon kannalta. Esimerkiksi on voitu tutkia 'yliluonnolliseen' uskomista tai 'yliluonnollisen' esiintymistä kansantarinoissa. Viime aikoina on sentään julkaistu ja tutkittu outoja kokemuksia mm. niiden vaikutusten kannalta. Varmuuden vuoksi opinnäytteissä on yleensä kerrottu, että tutkimuksessa ei oteta kantaa aitojen paranormaalien eli psi-ilmiöiden olemassaoloon.

Ulkomailla parapsykologian tutkimus tapahtuu enimmäkseen yliopistojen ulkopuolella ja ilman julkista rahoitusta. Useimmissa tietolähteissä parapsykologian kerrotaan olevan pseudotiedettä.


Parapsykologia Wikipediassa

Suomalaisessa Wikipediassa on muutamien vuosien kuluessa ollut kuvaava näytelmä parapsykologian sivulla. Ensin siellä oli kömpelö skeptinen katsaus parapsykologian historiaan Suomessa ja vahvasti skeptisesti vinoutunut näkemys parapsykologiasta. Niin kirjallisuus- kuin linkkiluettelokin sisälsi pelkästään skeptisiä lähteitä.

Sitten sinne jotkut kävivät lisäämässä myös muutaman viittauksen parapsykologiseen tutkimukseen ja rajatietoon. Skeptikot kävivät varsin vikkelästi siivoamassa lähes kaiken pois ja kirjoittivat vain suppean skeptisen katsauksen parapsykologiaan. Kaikki lähdeviitteet olivat taas skeptisiä lukuun ottamatta Suomen Parapsykologisen Tutkimusseuran sivujen linkkiä.

Seuraavassa vaiheessa joku kävi laittamassa sivun uuteen uskoon esittelemällä parapsykologiaa varsin asiallisesti ja laittamalla lähdeluetteloon ja linkkeihin viittauksia parapsykologian tutkimukseen. Tasapuolisuuden vuoksi siellä oli myös skeptistä aineistoa, jota aivan aiheellisesti myös arvosteltiin. 17.12.2011 skeptikot olivat taas käyneet siivoilemassa. Parapsykologian tieteellisestä kirjallisuudesta, tutkimuksesta ja sen tuloksista ei kerrottu mitään.

Nyt, päivityshetkellä, artikkeli on viittauksineen melko laaja, mutta kokonaisuus on skeptinen eikä parapsykologian tutkimus tule alkuunkaan riittävästi esille. Myös muutaman selvän asiavirheen huomasin, mutta enpä lähde yrittämään niiden korjaamista.

Englanninkielinen Wikipedia on samanlaisessa vartioinnissa, mutta siellä parapsykologian artikkelia ei ole mahdollista pitää yhtä yksipuolisena kuin Suomessa. Kansainväliset skeptikot ovat käynnistäneet Wikipedia-projektin nimeltä "Guerrilla Skepticism" eli sissiskeptismi skeptisten ihmisten imagon parantamiseksi ja huuhaan torjumiseksi, linkit (1) ja (2). Suomessa tietenkin otetaan mallia isommista kuvioista.

Tässä vaiheessa voidaan todeta, että englanninkielisessä Wikissä sissiskeptismi on nimensä mukaisesti tuottanut tehokkaasti hyvin skeptisiä tuloksia. Valitettavinta on se, että mukana on erittäin selviä asiavirheitä, joita kukaan ei pääse korjaamaan. Sissit poistavat korjaukset välittömästi ja jopa kokonaan estävät kyseisen korjaajan pääsyn kirjoittamaan Wikiin mitään muutakaan, linkit (3) ja (4).

Wikipedian skeptinen vartiointi tietenkin tapahtuu tieteen ja valistuksen nimissä ja skeptikkojen tietämättömyyden ja maailmankuvan yksipuolisuuden vuoksi epäilemättä myös enimmäkseen vilpittömin mielin. Kuitenkin sisällön tiukka sääntely tuntuu melkoiselta ylivoimaväkivallalta. On kummallista, että parapsykologian Wiki-sivulla ei saa olla suoria viittauksia parapsykologian akateemiseen tutkimukseen ja on kovin valitettavaa, että tieteen edustajat eivät näytä huomaavan siinä mitään epäilyttävää.

Kun Wikipedian kohdalla tilanne on tällainen ja uushenkisyyden harrastajatkaan eivät asiaa paljon paranna, niin suomen kielellä on olemassa kovin vähän asiallista tietoa parapsykologiasta. Sitä puutetta paikkaamaan tämä blogi on perustettu.


Linkkejä


1. Wikapediatrician Susan Gerbic discusses her Guerrilla Skepticism on Wikipedia project
http://www.csicop.org/specialarticles/show/wikapediatrician_susan_gerbic_discusses_her_guerrilla_skepticism_on_wikiped

2. Susan Gerbic - Guerrilla Skepticism


4 kommenttia:

  1. Hei kuule, oletko lukenut seuraavia kirjoja, joiden uskon sinua kiinnostavan: (muutamasta olen Paranormaali Blogiin artikkelia kirjoittanutkin lukukokemuksesta)

    Darryl Sloanin Reality Check: http://paranormaaliblogi.net/index.php/2010/03/12/esittelyssa-darryl-sloan/

    Shafica Karagullan Tutkimus paranormaaleista kyvyistä: http://paranormaaliblogi.net/index.php/2010/02/26/spell-scroll-1-intro-shafica-karagulla/

    Tai kirja nimeltä Kuudes aisti - Aivojen yliaistilliset mahdollisuudet, DIane Hennacy Powellilta.

    VastaaPoista
  2. Oletko koskaan arvoitellut tai epäröinyt sen kanssa, mikä voima sinussa vaikuttaa? Oletko miettinyt, että jos vaikkapa parantumisia ja muita erikoisia asioita tapahtuu kauttasi, niin mistä lähteestä "lahjasi" ovat? On hyvä ottaa huomioon, että vaikka ihminen vilpittömästi ajattelisi välittävänsä "Kristuksen ja Pyhän Hengen" voimaa, tämä ei takaa, että hänen lahjansa olisivat Jumalasta. ******* saattaa helposti jäljitellä parantamista, profetoimista, kielilläpuhumista, tiedon sanoja ja muita Raamatun mainitsemia armolahjoja. Hän voi antaa näitä jäljitelmälahjoja ihmisille, jotta he joutuisivat vain kauemmas eroon Jumalasta.
    Lisäksi Raamatun omat kuvaukset antavat mallia tältä alueelta. Yksi esimerkki on Simon-noita, joka mainitaan Apostolien tekojen 8:ssa luvussa. Tämä henkilö teki ihmeitä magian avulla ja ihmisten nähden, niin että nämä luulivat hänen toimivan Jumalan avulla. Kuitenkaan hänessä ei ollut Jumalan Pyhän Hengen voima, vaan hän oli koko ajan eksyksissä. (Samoin tunnettu on kertomus faaraon taikureista; nämä magiaa harjoittavat taikurit pystyivät tekemään vastaavankaltaisia ihmeitä kuin Mooses.)

    Lisäksi meidän ei tarvitse katsoa muuta kuin Jeesuksen omia sanoja tältä alueelta. Hän totesi, että viimeisellä tuomiolla tulisi esiintymään monia ihmisiä, jotka olisivat ennustaneet ja tehneet voimallisia tekoja hänen nimessään; ihmisiä, joita Jeesus ei kuitenkaan tuntenut, eli he eivät olleet hänen omiaan. Nämä jakeet todistavat hyvin sen seikan, että vaikka ihminen vilpittömästi ajattelee toimivansa Jumalan voimassa, voi hän silti olla täysin eksyksissä:

    - (Matt 7:22,23) Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?'
    23. Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät.'

    Lisää tietoa;

    http://www.jariiivanainen.net/mikavoimasinussavaikuttaa.html

    VastaaPoista
  3. Janille:
    Sloanin kirjaa en ole lukenut.
    Karagullan olen lukenut. Se oli mielestäni epäilyttävän hyvä, kun näyttää olevan ainoa lajissaan.
    Powelliin ja hänen kirjaansa olen tutustunut Amazonin, Skeptiko-podcastin ja hänen omien sivujensa avulla.

    VastaaPoista
  4. Tälle uskovalle sanoisin, että en lähesty parapsykologiaa uskonnolliselta tai uskon kannalta, vaan tieteen periaatteilla ja menetelmillä. Olen älyllisesti utelias tietämään asioita. Jos olen pahojen henkien kanssa samalla tekemisissä, niin asiaa ei voi auttaa. Ainakaan en ole mitään sellaista huomannut.

    VastaaPoista