lauantai 4. heinäkuuta 2009

Miksi tämä blogi?

Päivitetty 18.12.11, 8.9.2013, 2.6.2014 ja 29.10.2014

Parapsykologia on tällä hetkellä tuntematon tieteenala suuren yleisön ja tieteen valtavirran edustajien keskuudessa. Tämän blogin tarkoitus on tehdä aihetta tunnetummaksi tarjoamalla pitkän harrastusaikani kuluessa löytämiäni asioita laajempien piirien luettavaksi. Tämä ei ole tavallinen ajankohtaisblogi, vaan pyrin vähentämään otsikoiden lukumäärää ja asioiden päällekkäisyyttä päivittämällä valmiita juttuja tarpeen mukaan.

Itse olen enemmän kiinnostunut fysikaalisista spontaanitapauksista kuin psykologisluonteisesta kokeellisesta tutkimuksesta. Tämä on väistämättä vaikuttanut juttujeni valintaan ja sisältöön.
Jos joku löytää selvän asiavirheen blogista ja ilmoittaa siitä minulle, niin lupaan korjata virheen kohtuullisessa ajassa. Huomaan korjaustarpeen parhaiten sähköpostistani (okivi at brev.fi), jonne toivon myös saavani ilmoituksia psi-spontaanitapauksista ja varsinkin edelleen aktiivisista poltergeisteista.


Parapsykologia luokittelujärjestelmissä

Parapsykologian jääminen tuntemattomaksi ilmenee selvästi siitä, miten ala sijoittuu kirjakauppojen, kirjastojen ja keskustelufoorumeiden luokitteluketjuissa, esimerkiksi seuraavasti:

1. Suomi24-foorumi
Suomi24 > Keskustelu > Uskonnot & uskomukset > Rajatieto > Parapsykologia
Ja millaisessa seurassa parapsykologia siellä omalla tasollaan onkaan:
Astrologia, Ennustukset, Kummittelu, Kuuhulluus, Magia, Mitä kuoleman jälkeen?, New age, Selvänäkö & ennustaminen, Taikausko, Tarot, Ufot, Vaihtoehtoiset hoidot, Yleistä rajatiedosta.
Parapsykologia on tieteenala, jolla ei ole mitään tekemistä uskontojen, uskomusten ja okkultismin kanssa, paitsi silloin kun parapsykologian tutkijat tarkastelevat niitä tieteellisin menetelmin esimerkiksi vertailutarkoituksessa.

Aika merkillistä on, että skeptismiä puolestaan pidetään tieteellisenä, esimerkiksi Suomi24-foorumissa skeptismi esiintyy tieteen osiossa. Tämä siitä huolimatta, että skeptinen kirjallisuus on kaikkea muuta kuin tieteellistä ja skeptismin näkyvät edustajat taikuri Randi ja Martin Gardner eivät ole tieteen tekijöitä.

2. Kirjamyynti netissä
Free Books > Religion & Spirituality > Occult > Parapsychology.
3. Iconclass-luokittelujärjestelmä

http://www.fng.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vtm/embeds/vtmwwwstructure/15775_iconglasssanasto.pdf
Iconclass on rakenteeltaan hierarkinen luokitusjärjestelmä, jonka avulla on mahdollista ryhmitellä taideteosten ja valokuvien aiheet systemaattisesti.
Parapsykologia sijoittuu tässä kuvien hierarkiassa seuraavasti:
1 Uskonto ja uskomusmaailma
   13 magiikka, yliluonnollisuus, okkultismi
       13D taikuus, loitsiminen (paha silmä, muodonmuutos, parantamiset, jne.)
       13E ennustaminen ~ magiikka
       13F mikrokosmos ~ makrokosmos
       13G taikausko, kansanomaiset uskomukset
       13H parapsykologia

Parapsykologia Suomessa ja Wikipediassa

Suomessa parapsykologian tilanne on kovin huono. Täällä ei ole ainakaan moneen vuosikymmeneen ollut mahdollisuutta yliopistojen puitteissa tutkia psi-ilmiöiden mahdollista esiintymistä muuta kuin epäsuorasti. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi on voitu tutkia "yliluonnolliseen" uskomista tai sen esiintymistä kansantarinoissa. Varmuuden vuoksi näissä muutamissa opinnäytteissä on vähintään ollut pakko mainita, että tutkimuksessa ei oteta kantaa paranormaalien ilmiöiden olemassaolon mahdollisuuteen. Varminta on ollut antaa lukijan ymmärtää, että sellaiset ilmiöt tietenkin ovat pelkkää humpuukia.

Suomalaisessa Wikipediassa on muutamien vuosien kuluessa ollut kuvaava näytelmä parapsykologian sivulla. Ensin siellä oli kömpelö skeptinen katsaus parapsykologian historiaan Suomessa ja vahvasti skeptisesti vinoutunut näkemys parapsykologiasta. Niin kirjallisuus- kuin linkkiluettelokin sisälsi pelkästään skeptisiä lähteitä.

Sitten sinne jotkut kävivät lisäämässä myös muutaman viittauksen parapsykologiseen tutkimukseen ja rajatietoon. Skeptikot kävivät varsin vikkelästi siivoamassa lähes kaiken pois ja kirjoittivat vain suppean skeptisen katsauksen parapsykologiaan. Kaikki lähdeviitteet olivat taas skeptisiä lukuun ottamatta Suomen Parapsykologisen Tutkimusseuran sivujen linkkiä. Seura oli saanut armon ehkä siksi, että sen sivut sisältävät pääasiassa ns. rajatiedon aineistoa, joten ne palvelivat Wikipediassa parapsykologian ja rajatiedon sekoittamista yhdeksi ja samaksi asiaksi.

Seuraavassa vaiheessa joku kävi laittamassa sivun uuteen uskoon esittelemällä parapsykologiaa varsin asiallisesti ja laittamalla lähdeluetteloon ja linkkeihin viittauksia parapsykologian tutkimukseen. Tasapuolisuuden vuoksi siellä oli myös skeptistä aineistoa, jota aivan aiheellisesti myös arvosteltiin. Nyt, 17.12.2011, skeptikot ovat taas käyneet siivoilemassa. Parapsykologian tieteellisestä kirjallisuudesta, tutkimuksesta ja sen tuloksista ei kerrota mitään.

Wikipedian skeptinen vartiointi tietenkin tapahtuu tieteen ja valistuksen nimissä ja tietämättömyyden vuoksi epäilemättä myös vilpittömin mielin. Kuitenkin sisällön tiukka sääntely tuntuu melkoiselta ylivoimaväkivallalta. On kummallista, että parapsykologian Wiki-sivulla ei saa olla suoria viittauksia parapsykologian akateemiseen tutkimukseen ja on kovin valitettavaa, että tieteen edustajat eivät näytä huomaavan siinä mitään epäilyttävää.

Englanninkielinen Wikipedia on samanlaisessa vartioinnissa, mutta siellä parapsykologian artikkelia ei ole mahdollista pitää yhtä yksipuolisena kuin Suomessa. Kansainväliset skeptikot ovat käynnistäneet Wikipedia-projektin nimeltä "Guerrilla Skepticism" eli sissiskeptismi skeptisten ihmisten imagon parantamiseksi ja huuhaan torjumiseksi (Linkki 1). Suomessa tietenkin otetaan mallia isommista kuvioista.

Tässä vaiheessa voidaan todeta, että englanninkielisessä Wikissä sissiskeptismi on nimensä mukaisesti tuottanut tehokkaasti hyvin skeptisiä tuloksia. Valitettavinta on se, että mukana on erittäin selviä asiavirheitä, joita ei kukaan pääse korjaamaan. Sissit poistavat korjaukset välittömästi ja jopa kokonaan estävät kyseisen korjaajan pääsyn kirjoittamaan Wikiin mitään muutakaan (Linkit 1 ja 2).

Kun Wikipedian kohdalla tilanne on tällainen ja rajatiedon harrastajatkaan eivät asiaa paranna, niin suomen kielellä on olemassa kovin vähän asiallista tietoa parapsykologiasta. Sitä puutetta paikkaamaan tämä blogi on perustettu.Linkkejä

1. Wikapediatrician Susan Gerbic discusses her Guerrilla Skepticism on Wikipedia project
http://www.csicop.org/specialarticles/show/wikapediatrician_susan_gerbic_discusses_her_guerrilla_skepticism_on_wikiped

2. Wikipedia - We have a problem (Tumbleman Sheldrake case study)
http://www.skeptiko-forum.com/threads/wikipedia-we-have-a-problem-tumbleman-sheldrake-case-study.381/

3. The Guerrilla Skeptics: Taking Creepy to 11
http://www.skeptiko-forum.com/threads/the-guerrilla-skeptics-taking-creepy-to-11.377/

4 kommenttia:

 1. Hei kuule, oletko lukenut seuraavia kirjoja, joiden uskon sinua kiinnostavan: (muutamasta olen Paranormaali Blogiin artikkelia kirjoittanutkin lukukokemuksesta)

  Darryl Sloanin Reality Check: http://paranormaaliblogi.net/index.php/2010/03/12/esittelyssa-darryl-sloan/

  Shafica Karagullan Tutkimus paranormaaleista kyvyistä: http://paranormaaliblogi.net/index.php/2010/02/26/spell-scroll-1-intro-shafica-karagulla/

  Tai kirja nimeltä Kuudes aisti - Aivojen yliaistilliset mahdollisuudet, DIane Hennacy Powellilta.

  VastaaPoista
 2. Oletko koskaan arvoitellut tai epäröinyt sen kanssa, mikä voima sinussa vaikuttaa? Oletko miettinyt, että jos vaikkapa parantumisia ja muita erikoisia asioita tapahtuu kauttasi, niin mistä lähteestä "lahjasi" ovat? On hyvä ottaa huomioon, että vaikka ihminen vilpittömästi ajattelisi välittävänsä "Kristuksen ja Pyhän Hengen" voimaa, tämä ei takaa, että hänen lahjansa olisivat Jumalasta. ******* saattaa helposti jäljitellä parantamista, profetoimista, kielilläpuhumista, tiedon sanoja ja muita Raamatun mainitsemia armolahjoja. Hän voi antaa näitä jäljitelmälahjoja ihmisille, jotta he joutuisivat vain kauemmas eroon Jumalasta.
  Lisäksi Raamatun omat kuvaukset antavat mallia tältä alueelta. Yksi esimerkki on Simon-noita, joka mainitaan Apostolien tekojen 8:ssa luvussa. Tämä henkilö teki ihmeitä magian avulla ja ihmisten nähden, niin että nämä luulivat hänen toimivan Jumalan avulla. Kuitenkaan hänessä ei ollut Jumalan Pyhän Hengen voima, vaan hän oli koko ajan eksyksissä. (Samoin tunnettu on kertomus faaraon taikureista; nämä magiaa harjoittavat taikurit pystyivät tekemään vastaavankaltaisia ihmeitä kuin Mooses.)

  Lisäksi meidän ei tarvitse katsoa muuta kuin Jeesuksen omia sanoja tältä alueelta. Hän totesi, että viimeisellä tuomiolla tulisi esiintymään monia ihmisiä, jotka olisivat ennustaneet ja tehneet voimallisia tekoja hänen nimessään; ihmisiä, joita Jeesus ei kuitenkaan tuntenut, eli he eivät olleet hänen omiaan. Nämä jakeet todistavat hyvin sen seikan, että vaikka ihminen vilpittömästi ajattelee toimivansa Jumalan voimassa, voi hän silti olla täysin eksyksissä:

  - (Matt 7:22,23) Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?'
  23. Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät.'

  Lisää tietoa;

  http://www.jariiivanainen.net/mikavoimasinussavaikuttaa.html

  VastaaPoista
 3. Janille:
  Sloanin kirjaa en ole lukenut.
  Karagullan olen lukenut. Se oli mielestäni epäilyttävän hyvä, kun näyttää olevan ainoa lajissaan.
  Powelliin ja hänen kirjaansa olen tutustunut Amazonin, Skeptiko-podcastin ja hänen omien sivujensa avulla.

  VastaaPoista
 4. Tälle uskovalle sanoisin, että en lähesty parapsykologiaa uskonnolliselta tai uskon kannalta, vaan tieteen periaatteilla ja menetelmillä. Olen älyllisesti utelias tietämään asioita. Jos olen pahojen henkien kanssa samalla tekemisissä, niin asiaa ei voi auttaa. Ainakaan en ole mitään sellaista huomannut.

  VastaaPoista