sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Kokeellinen tutkimus

Olen jo vuosikausia ollut kiinnostunut lähinnä spontaaneista psi-ilmiöistä. Alkuaikoina luin suuret määrät kokeellisen tutkimuksen raportteja. Loputtoman yksityiskohtaiset koeasetelmien ja kontrollitoimenpiteiden esittelyt ja yleensä heikkojen tulosten tilastolliset käsittelyt alkoivat vähitellen tuntua puuduttavilta. Siksi olen jopa vähän laiminlyönyt kokeellista tutkimusta.

Parapsykologian kokeellinen tutkimus on täyttänyt alan aikakauslehdet runsaan sadan vuoden aikana. Lähdeaineiston laajuuden ja monipuolisuuden vuoksi tämä juttu jää erittäin pintapuoliseksi.


Kokeellinen tutkimus on tärkeätä

Suomalaisen Wikipedian tynkä-artikkelin mukaan:

Kokeellinen tutkimus on tutkimus, jossa selvitetään hyvin harvan, yleensä yhden tai kahden, muuttujan vaikutusta tutkimuskohteeseen. Kokeellisessa tutkimuksessa voidaan esimerkiksi kasvattaa kasveja eri hiilidioksidipitoisuuksissa ja tutkia kasvueroja. Eli kyseessä on syy-seuraussuhde.

Parapsykologiassa ollaan vielä osittain alkeellisemmalla tasolla, eli kokeellisella tutkimuksella pyritään osoittamaan, että psi-ilmiöitä on olemassa. Tieteen valtavirran nihkeä suhtautuminen parapsykologiaan on pakottanut tähän.

Monissa lähteissä väitetään, että luotettavaa tietoa saadaan vain kokeellisella tutkimuksella. Ellei ilmiötä pystytä osoittamaan koetoistoin, niin sitä tuskin on olemassa. Mielestäni näin ankara kanta ei ole perusteltu. Ilmiön olemassaolo on mahdollista osoittaa myös luotettavin havainnoin, jos ilmiö toistuu riittävän usein. Esimerkiksi avaruuden suuret etäisyydet, massat ja energiat asettavat rajoituksia kokeiden tekemiseen, mutta se ei kyseenalaista tähtitieteen asemaa tieteenä.

Kokeellisen tutkimuksen päämääriä

Parapsykologian kokeellisessa tutkimuksessa on pyritty esimerkiksi seuraaviin päämääriin:

1. Osoittamaan psi-ilmiöiden olemassaolo. Monet parapsykologit ovat aikojen kuluessa olleet vakuuttuneita, että psi-ilmiöiden olemassaolon osoittamisen vaihe on jo ohitettu.
2. Selvittämään psi-ilmiöiden taustamekanismit.
3. Kehittämään parapsykologialle kattava teoria.
4. Saavuttamaan tieteen valtavirran tunnustus, että parapsykologia on tiede. Monien tutkijoiden mielestä tämä tapahtuu parhaiten selvittämällä taustamekanismit ja kehittämällä kunnollisen teorian.
5. Selvittämään psi-ilmiöiden yleisyys suuren yleisön keskuudessa.
6. Löytämään ihmisiä, jotka onnistuvat kokeissa keskimääräistä paremmin.
7. Löytämään olosuhteet, joissa psi-ilmiöt tulevat parhaiten esiin.
8. Opettamaan koehenkilöitä saavuttamaan parempia tuloksia.
9. Taustalla on koko ajan vaikuttanut ajatus, että voitaisiin osoittaa tietoisuuden jatkuminen kuoleman jälkeen.
 

Katsaus kokeelliseen tutkimukseen

Linkissä (1) on erinomainen katsaus kokeellisesta tutkimuksesta parapsykologiassa. Myös linkissä (2) on laaja esittely kokeellisesta tutkimuksesta.

1800-luvun lopulla eturivin fyysikko William Crookes tutki fysikaalisia meedioita kokeellisesti. Tuolloin myös alettiin tehdä telepatiakokeita ja korttien arvauskokeita, joiden tuloksia käsiteltiin tilastollisesti.

1930-luvulla kasvitieteen tohtori Joseph Banks Rhine (Linkki 3) otti tehtäväkseen osoittaa psi-ilmiöiden olemassaolon laajoin koesarjoin, käyttäen aluksi satunnaisia koehenkilöitä. Häntä pidetään nykyaikaisen parapsykologian perustajana. Hän otti käyttöönsä ns. Zener-kortit, joissa pakkaan kuuluu yhteensä 25 korttia, joissa on 5 erilaista kuviota, 5 kappaletta kutakin: ympyrä, risti, aaltoviivat, neliö ja tähti. Laajojen koesarjojen tuloksista ilmeni, että ESP on riippumaton etäisyydestä.

Seuraavana loogisena askeleena oli yrittää osoittaa Zener-korttien avulla, että myös ennalta tietäminen on olemassa. Viimeisenä vaiheena Rhine teki vielä psykokinesiakokeita nopilla. Laajojen koesarjojen tilastollisesti erittäin merkittävät tulokset eivät kuitenkaan saaneet tieteen valtavirtaa suosiolliseksi parapsykologialle.

1930-luvulla otettiin käyttöön Ganzfeld-menetelmä, jolla pyrittiin lisäämään ESP:n esiintyvyyttä koesarjoissa. Ongelmana olivat usein ympäristöstä tulevat aistihavainnot, jotka häiritsivät keskittymistä kokeeseen. Ganzfeldissä koehenkilö pyrittiin eristämään ympäristön aistihavainnoista asettamalla hänet lepoasentoon, valaisemalla punaisella valolla silmien eteen asetetut pingispallon puolikkaat ja antamalla kuulokkeista esim. valkoista kohinaa, linkki (4).

1960-luvulla aloitettiin Maimonides Medical Centerissä kokeellinen ESP-tutkimus unien avulla. Vakuuttavista tuloksista huolimatta laboratorion rahoitus loppui ja se lakkautettiin vuonna 1978, linkki (5).

1960-luvulla aloitettiin myös kaukokatsomiskokeet, joista kehittyi merkittävä tutkimushaara, linkki (6).

Internetin käyttöönotto ja tutkimusvälineiden kehitys ovat tuoneet mukanaan laajan kirjon erityyppisiä tutkimuksia, linkki (7).

Aivoihin liittyvästä psi:stä kertovassa artikkelissa on katsaus moniin tutkimuksiin, linkki (8).


Kokeellisen tutkimuksen tuloksia

En löytänyt Psi-ensykopediasta parapsykologian kokeellisen tutkimuksen tuloksia esittelevää yhteenvetoartikkelia, mikä on mielestäni huomattava puute. Siksi teen niistä katsauksen lähinnä ulkomuistista.

Tutkimusraporttien tilastollisesti käsitellyt tulokset ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Pieni joukko on ollut jopa selvästi negatiivisia, suuri enemmistö satunnaisia tai heikosti merkitseviä ja pienehkö joukko vahvasti merkitseviä tuloksia. Harvinaisina on saavutettu myös tähtitieteellisen pieniä todennäköisyyksiä. Kokeellisella tutkimuksella on saatu esiin joukko löysiä tilastollisia 'lakeja', joita psi-ilmiöt noudattavat. Esimerkiksi:

1. ESP on riippumaton ajasta ja paikasta. Tietojen tarkistaminen vaikeutuu, kun ajallinen tai paikallinen etäisyys kasvaa.
2. ESP:tä ei voi rajoittaa materiaalisilla esteillä.
3. Muuntuneet tajunnantilat edistävät psi:tä.
4. Ulospäin kääntyneet henkilöt saavat parempia tuloksia kuin sisäänpäin kääntyneet.
5. Hyvä ilmapiiri kokeissa parantaa tuloksia.
6. Tulokset riippuvat kokeiden tekijöistä, linkki (9).
7. Toistokokeissa ja pitkissä koesarjoissa tulokset yleensä heikkenevät alkuun verrattuna.
8. Psi-vaikutus voi toimia myös vastakkaiseen suuntaan halutusta. Ilmiö vaikeuttaa tutkimusta, koska tarvitaan suurempia koemääriä verrattuna vain yhteen suuntaan toimivaan psi-vaikutukseeen.

Psi-ilmiöiden esiintyvyydestä suuren yleisön keskuudessa saaduista tutkimustuloksista olen kirjoittanut toisaalla täällä:

Karkeana lopputuloksena voidaan esittää, että 33 - 50 % ihmisistä uskoo kokeneensa spontaaneja psi-ilmiöitä. Tulos on ollut riippumaton kulttuurista ja kansallisuudesta. Naiset ovat ilmoittaneet kokemuksistaan selvästi useammin kuin miehet.


Kokeellisen tutkimuksen ongelmia

Kokeellisen tutkimuksen perustavaa laatua oleva ongelma on psi-ilmiöiden hallitsemattomuus. Suunnitellun seuraavan koesarjan tulosta ei voida milloinkaan etukäteen ennustaa. Parapsykologian krooninen rahapula estää riittävän laajojen toistokokeiden järjestämisen.

Skeptikot ja tieteen valtavirran edustajat ovat väittäneet, että parapsykologit jättävät julkaisematta tutkimukset, joissa psi-vaikutus on olematon tai mitätön. Jos kaikki julkaistaisiin, niin psi-vaikutus häviäisi olemattomiin. Tilastollinen tarkastelu on kuitenkin osoittanut, että sellaisia määriä heikkoja tuloksia ei ole voinut jäädä pöytälaatikkoon.

Kaikissa tieteissä parapsykologia mukaan lukien on ollut houkutuksena ja pahimmillaan tapana parantaa tuloksia kahdella tavalla:
1. Kokeiden havaintoaineiston kerääminen lopetetaan kokeiden edullisessa vaiheessa.
2. Tehdään moninkertainen tilastollinen tarkastelu, jossa parhaat tulokset tuottava menetelmä valitaan lopulliseen raporttiin.

Parapsykologian kokeellisessa tutkimuksessa pitäisikin olla sääntönä, että koesuunnitelma julkaistaan etukäteen ja suunnitelluista koemääristä ja tilastollisista tarkasteluista ei poiketa loppuraportissa.

Kaikissa tieteissä on aina esiintynyt vilppiä kokeiden teossa. Parapsykologiakaan ei ole säästynyt vilpiltä. Aiheesta on artikkeli linkissä (10). Kirjoittajan loppupäätelmä on, että on perusteltua ajatella, että parapsykologian tutkimuksessa on esiintynyt vähemmän vilppiä kuin muissa tieteissä.

Koehenkilöiden vilpillisyydestä ja sen torjunnasta on pitkä artikkeli linkissä (11).

 

Linkkejä

1. Broughton, R. (2015): ‘Experimental Parapsychology’. Psi Encyclopedia. London: The Society for Psychical Research. <https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/experimental-parapsychology>. Retrieved 15 April 2024.
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/experimental-parapsychology

2. Douglas M. Stokes (2007, kirja): The Conscious Mind and the Material World: On Psi, the Soul and the Self. 4. The Evidence for Psi: Experimental Studies.

http://www.newdualism.org/papers/D.Stokes/Experimental_Psi.html

3. Rhine Feather, S. and Ensrud, B. (2018): ‘JB Rhine’. Psi Encyclopedia. London: The Society for Psychical Research. Retrieved 17 July 2024.
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/jb-rhine


4. Parker, A. (2017): ‘Ganzfeld ESP’.
Psi Encyclopedia. London: The Society for Psychical Research. Retrieved 19 July 2024.
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/ganzfeld-esp

5. Wehrstein, KM and McLuhan, R. (2023): ‘Maimonides Dream Telepathy Research’. Psi Encyclopedia. London: The Society for Psychical Research.  Retrieved 17 July 2024.
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/maimonides-dream-telepathy-research

6.
Schwartz, S. (2017): ‘Remote Viewing’. Psi Encyclopedia. London: The Society for Psychical Research. Retrieved 19 July 2024.
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/remote-viewing


7. Duggan, M. (2020):
‘Experimental Psi: Recent Innovations’. Psi Encyclopedia. London: The Society for Psychical Research. Retrieved 19 July 202
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/experimental-psi%C2%A0recent-innovations

8. Duggan, M. (2022): ‘The Brain and Psi’. Psi Encyclopedia. London: The Society for Psychical Research. Retrieved 19 July 2024.
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/brain-and-psi

9. Palmer, J. (2017): ‘Experimenter Effects’. Psi Encyclopedia. London: The Society for Psychical Research. Retrieved 19 July 2024.
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/experimenter-effects

10. Roe, C. (2018). ‘Fraud in Science and Parapsychology’. Psi Encyclopedia. London: The Society for Psychical Research. Retrieved 28 July 2024.

https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/fraud-science-and-parapsychology

11. George P. Hansen (1990): Deception by Subjects in Psi Research. The Journal of the American Society for Psychical Research, Vol. 84, No. 1, January 1990, pp. 25-80.
http://www.tricksterbook.com/ArticlesOnline/DeceptionBySubjects.html